søndag den 13. januar 2013

Æresprisen på Idrættens dag

 
 
På idrættens dag, som er 6. januar - Hellig Trekongers dag - bliver der traditionelt uddelt priser i hele Grønland for bedste sportspræstationer. De forskellige sportsklubber nominerer udvalgte medlemmer til kommunen, som så præmiere vinderen blandt de nominerede ved et særligt arrangement denne dag.
I år fik Jørn en særlig invitation fra kommunen om at deltage, da han var nomineret i klassen årets præstation for mænd i 55+ klassen. Så vi mødte op til kaffe og kager i forsamlingshuset sammen med andre borgere og sportsudøvere. Der var taler, fællessang og forskellig underholdning samt nytårstale ved kommunalbestyrelsesmedlem Enok Sandgreen.
OG: Jørn var den heldige i sin klasse og fik æresprisen for mænd. På billederne ses en meget tilfreds Jørn med sit diplom, hvor indstillingsteksten er medtaget og nederst er han opstillet sammen med de øvrige prismodtagere. 
Posted by Picasa

mandag den 23. juli 2012

Hvad går tiden med i Danmarkshavn?

Nu er vi ved at glæde os til afgang: forhåbentlig holder det fine vejr, så den sidste is letter i løbet af de næste par dage. Vores forsikring starter om tre dage, og så vil vi afsted! Jo før jo bedre - og mere tid til turen. Vi skal være i Daneborg 29. august, så vi kan nå at sætte kajakker og andet udstyr i depot inden vi skal flyve ud 30. august til Island via Constabel Pynt.
Vi har været på fodtur igen: til Harefjeld for at spejde på åbent vand og til Villaen eller DanmarksMinde, som Danmarksekspeditionens hus nu hedder. Der er bare 300-400 m fra vejrstationen til villaen, så det er en fin lille aftentur.
Og hvad laver så de seks folk på stationen? Der er opgaver nok til alle: kok, vejrstationsleder, sondemand (ballonopsender), handymand, maskinmand og stationsmedarbejder. I øjeblikket bliver der hamret og banket for at udstre værelserne med bad og samtidig trækkst nye elinstallationer.
 Og så er hovedopgaven jo dét at sende vejrballoner op for at hjælpe lufttrafikken til at finde de rette luftlag at flyve i: Det sparer penge for luftfartsselskaberne og er dermed indtægt til at drive vejrstationen.

søndag den 22. juli 2012

Danmarkshavn fauna og flora - indtil nu

Vi har stadig nogle dage inden afgang og får tiden til at gå med at lege med grej og gå ture osv. Lige uden for stationens vinduer har vi gratis underholdning i form af en kæmpe edderfuglekoloni, og vi følger udklækning af æggene og rævens kamp for at få mad til dens unger; den synes tilsyneladende, at æg og nyudklækkede edderfugleunger er fortrinlig hvalpeføde!Rundt på stationen er der også mange harer, bramsgæs og enkelte muskos - som vi dog endnu ikke er kommet på "skudhold" af. Og utroligt nok i dette temmelig øde område er der mange blomster.


torsdag den 19. juli 2012

Kajakkerne testes i strålende vejr

I dag benyttede vi det dejlige og helt vindstille vejr til at teste kajakkerne (som jo er helt nye) med en tur til Kap Bismarck hytten. Den ligger ca 9 km væk på et næs helt ud til havet, så i vigen hvor vi lagde til for at gå op til hytten lå der endnu isflager og isfod.

onsdag den 18. juli 2012

Ankommet til Danmarkshavn

Lørdag aften kom vi til Danamrkshavn med Twinotter fra Akureiri i nord Island - efter afrejse fra Aasiaat onsdag eftermiddag.
Vi havde en flot flyvetur, som tog seks timer via Constabel Point, hvor vi samlede vores rifler op. Der var klart vejr og frit udsyn til ruten undervejs og vi kunne se tidligere lejrpladser og andre kendetegn på ruten. Nord for Daneborg var der stadig noget is, men der var sort set hele vejen isfrit, så det var muligt at padle. Kun i Dove Bugt vest for Danmarkshavn er der stadig is, så det går vi og venter på letter.
Her er super spændende at være: flot natur, historiske ting og sager fra DanmarksEkspeditionens tid her i 1906-1908 med bl.a. Villaén, termometerfjeld, Gnipahulen etc.
Vi bor på stationen og spiser sammen med de seks vejrfolk - hyggeligt og mange historier får vi med som tillæg til god mad!

tirsdag den 15. maj 2012

Stenbiderrogn

Vi er atter samlet i Aasiaat for nogle dage: Inge er kommet fra Nuuk og Jørn fra bygdetur i Iginniarfik og Ikerasaarsuk. Det skal fejres, så vi smovser i stenbiderrogn fra Nuuk: Inge havde tre kilo med hjem - 50 kr. pr. kilo, så der er altså noget som er meget billigt i Grønland.

onsdag den 25. april 2012

Arctic Cicle Race og 67 års fødselsdag

Atter i år ville jeg forsøge at gennemføre ACR, 160 km på 3 dage. Der var den ekstra dimension at startdatoen var på min 67 års fødselsdag. Efter at have slappet af i julen og nytåret i Danmark tog jeg fat. Meldte mig ind i ASP (den lokale langrendsklub). Vinteren viste sig at blive rigtig vinter, næsten som i gamle dage.  Da ACR allerede startede 23. marts, næsten to uger før det plejede, havde jeg kun 2½ mdr. til opvarmning og træning.  Vi var to fra klubben der havde tilmeldt sig.Starten skete i strålende solskin. Bortset fra et styrt kort efter, hvor jeg trimlede ned ad børneslalombakken, ned foran alle de forventningsfulde tilskuer, gik dag 1 godt, dvs. jeg kom ikke allersidst frem til Campen. Inge fortalte over iridiumtelefonen, at mit navn var blevet nævnt i KNR som ældste deltager. Det forpligtede jo til at gennemføre, syntes jeg.  Senere har jeg hørt, at der var blevet transporteret en lagkage ud på snescooter til Campen.  Men den har jeg desværre ikke set noget til, men tanken var rørende.  Derimod fik jeg et par overraskende gaver sendt af gode venner, hvoraf nogle tidligere har deltaget, og der blev sunget Happy birthday for mig. Dag 2 bar præg af, at jeg havde opbrugt næsten al mit krudt dag 1.  Jeg nåede sidst checkpost langt efter ”point of no return” tidspunktet.  Vi (jeg havde slået følge med Lis fra Sisimiut – altså en Sisimioq) fik dog lov at fortsætte, da vejret var fint og sporet de sidste godt 9 km gik gennem fladt terræn. Dag 3 var det ”bare” at køre hjem.  Der var to laaaange stigninger, der skulle besejres, før det gik jævnt ned ad bakke.  Igen styrtede jeg foran alle tilskuerne på opløbssiden, da nogen havde lagt tyggegummi i skisporet, og jeg slog næsen hårdt ned i den fast pakkede sne. ”OP AT STÅÅ” lød det ikke særlig empatisk over højtaleren. Lige som de to forrige gange indså jeg klart, da jeg kom i mål, at jeg var blevet for gammel. Jeg forklarede også Inge over telefonen, at hun skal stoppe mig, hvis jeg igen flirter med tanken om at deltage.
Og  dog:  jeg har nu taget hul på næste sæson ved at træne på rulleski.  ACR er bare en fantastisk oplevelse: Man møder en masse spændende mennesker som deltager og det er det bedste af det hele.

lørdag den 14. april 2012

Hjemmesiden opdateret

Efter lang tids inaktivitet har vi opdateret flere undersider på vores hjemmeside www.aasiaatkajak.mono.net - klik ind og se.
Det drejer sig om tekst og billeder på flere af kajakturene, som ligger under "Ture i Grønland", nemlig 2000, 2005 og 2008.
Vi arbejder i øjebilkket på at få scannet relevate dias fra turene 1994 til 2006. Desværre er det ikke helt så let som vi troede, men vi er i gang med at finde en god løsning, så vi kan få lagt mere tekst og billede på siden.